
Door het corona-virus zijn we massaal thuis gaan werken, en houden we veel van onze vergaderingen en presentaties online. Je gesprekspartner krijgt zo soms letterlijk een kijkje in je – onopgeruimde? – keuken. Hoe zorg je er nou voor dat je videocall bijdraagt aan het merk dat je vertegenwoordigt in plaats van dat het er afbreuk aan doet? Met onderstaande tips helpen we je op weg.
Pas je achtergrond aan
Zit je noodgedwongen op zolder te werken, met op de achtergrond de wasmachine en strijkplank? Of een rommelige boekenkast in de woonkamer? Of juist een saaie witte muur? Dat kan makkelijk beter.
In sommige apps, zoals Zoom, kun je namelijk je digitale achtergond aanpassen. Met een achtergrond die helemaal in de huisstijl van je bedrijf is, maak je een professionele indruk én versterk je je merk. Maar ook als de app dit niet ondersteunt, kun je je achtergrond aanpassen door bijvoorbeeld een roll-up banner in huisstijl achter je te plaatsen.
Maak je presentatie op orde
Met diverse videocall-apps kun je je scherm delen, zodat je je gesprekpartners een presentatie kunt geven. Zorg er dan wel voor dat je presentatie helemaal in lijn is met de huisstijl van je bedrijf. Een goede, makkelijk te gebruiken basistemplate biedt hierin een uitkomst.
Neem een actieve houding aan
Heb je een in hoogte verstelbaar bureau, of een ander hoog oppervlak? Dan is het aan te raden om te gaan staan. Je neem daardoor vanzelf een actievere houding aan dan wanneer je ‘vastzit’ aan je bureau. Dit draagt direct bij aan een positieve, energieke uitstraling van jou én je merk.
Vermijd achtergrondgeluiden
Zonder dat je het zelf doorhebt, kan je microfoon allerlei storende geluiden oppikken. Wen je daarom aan om je microfoon te dempen als je met meerdere mensen in een gesprek zit. Zo weet je zeker dat ze het niet horen als je hond blaft of dat je espressomachine net bonen gaat malen.
Kijk in de camera
Een veelgemaakte fout is om naar de videofeed te kijken in plaats van naar de camera. Het lijkt dan alsof je naar iets anders kijkt en geen aandacht hebt voor het gesprek. Sommige desktop-apps bieden de mogelijkheid om een zwevend venster met de videofeed boven andere vensters te tonen. Dit kun je vervolgens eenvoudig verslepen en net onder je camera positioneren. Zo lijkt het alsnog alsof je in de camera kijkt.
Toch nog niet helemaal overtuigd?
Kijk dan dit filmpje maar eens om te zien wat er mis kan gaan.